Κυτταρίτιδα: Η παθολογική προσέγγιση
Το μεταβολικό σύνδρομο που είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς δεν έχει μόνον συνέπειες στα συστήματα του σώματος που συνήθως αναφέρονται.
Νεότερα δεδομένα το συνδέουν σαφώς με αλλαγές στην εικόνα του δέρματος (χαλάρωση, κυτταρίτιδα). Το ευχάριστο είναι ότι η παθολογία που αναπτύσσεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και έτσι να οδηγηθεί μια γυναίκα όχι μόνο στην αντιμετώπιση των διαταραχών που είναι ορατές αλλά και στο ευρύτερο τοπίο της υγείας.
Tι είναι η κυτταρίτιδα και ποια σχέση έχει με το μεταβολισμό μας;
Αναφέρεστε στο συχνό πονοκέφαλο των γυναικών, τη λεγόμενη κυτταρίτιδα, που πολύ συχνά ταλαιπωρεί το σώμα τους, με τη γνωστή σε όλες δυσάρεστη εικόνα στους μηρούς και τους γλουτούς, με τις λακουβίτσες και τη θαμπή εικόνα, peau d’ orange. Όσον αφορά τη σχέση με το μεταβολισμό, συνηθίζω να εξηγώ στις γυναίκες, που έρχονται για να λύσουν το πρόβλημα τους, την παθοφυσιολογία, που κρύβεται πίσω από αυτήν τη διαταραχή. Εξηγώ, λοιπόν, ότι αυτό συμβαίνει, όταν οι εναποθέσεις λίπους “σπρώχνουν” εκ των έσω, δια μέσου του συνδετικού ιστού, κάτω από το δέρμα και “τσαλακώνουν” την επιφάνεια του δέρματος.
Με ποιες άλλες ορολογίες συναντούμε την κυτταρίτιδα και ποια σχέση έχει με τη δερματική βλάβη από στρεπτόκοκκο ή σταφυλόκοκκο;
Είναι εντελώς διαφορετική διαταραχή, αλλά κάνετε πολύ καλά που το αναφέρετε. Ειδικά, η από στρεπτόκοκκο είναι αυτή που αναφέρεται και ως flesh-eating infection (fasciitis). Για τη δική μας κυτταρίτιδα, που δεν έχει σχέση με αυτά, υπάρχουν πολλές, άλλες ονομασίες όπως το peau d’ orange (φλοιός πορτοκαλιού), cottage-cheese skin κ.λπ.
Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα φύλα και γιατί;
Μπορεί να βρεθεί και στα δύο φύλα, αλλά πολύ πιο συχνά στις γυναίκες, λόγω πολλών παραγόντων όπως της διαφορετικής κατανομής του λίπους, του συνδετικού ιστού και των μυών. Κατά τη γνώμη μου, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η μη έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση. Ο αργός μεταβολισμός που μπορούμε άνετα να επιταχύνουμε, οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα των κυριών (μικρών και μεγάλων) και η αφυδάτωση παίζουν, επίσης, ρόλο σημαντικό.
Υπάρχει κάποια μη φαρμακευτική αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο;
Υπάρχουν αρκετά, τοπικά προϊόντα που περιέχουν caffeine, aminophylline, theophyllin, βιταμίνες – ρετινόλη κ.λπ. και στοχεύουν στη λιπόλυση Η τελευταία (ως κρέμα 0.3%), για αρκετούς μήνες βοηθά. Αυτό που ανέφερα, όμως, είναι όντως ότι μία γρήγορη, φυσική προσέγγιση με ένα φυσικό μη φαρμακευτικό gel -G21 Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (Εφευρέτης: Αδαμίδης Σωτήρης)και μία συμπληρωματική αγωγή, που διώχνει άμεσα την κατακράτηση, αφού πρώτα μέσα σε λίγα λεπτά αναλύσουμε το μεταβολικό profile της κυρίας με την κυτταρίτιδα, αλλά ίσως και το τοπικό της λίπος (ψωμάκια), σε συνδυασμό με μία γενικότερη ανάγκη μείωσης βάρους και πιο υγιούς πορείας, βοηθούν. Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος, που εφαρμόζονται, για την ενίσχυση του υποδόριου. Και εκεί λειτουργούμε φυσικά, μη επεμβατικά και ανώδυνα. Δεν θα συνιστούσα επεμβατικές μεθόδους, όπως ενέσιμες (με χημικές ουσίες που περνούν κάτω από το δέρμα), ή λιποαναρροφήσεις, αν προηγουμένως δεν εφαρμοσθεί το απλό πρωτόκολλο που σας περιέγραψα.
Η ομορφιά αποτελεί ισχυρό κίνητρο για καλύτερη υγεία, για αυτό σε κάθε συνέδριο της ευρωπαϊκής εταιρείας για τα μεταβολικά νοσήματα, την παχυσαρκία και το διαβήτη (ESoDiMeSO) φροντίζω να υπάρχει σχετική ομιλία. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σχεδόν το 90% των γυναικών θα έχουν κυτταρίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους και αυτό αφορά και τις μικρές ηλικίες, όσο και αν ακούγεται περίεργο. Ουσιαστικά πρόκειται για μία υγιεινή φροντίδα του σώματος, που είναι καλό να επαναλαμβάνεται, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε γυναίκας. Συνήθως, αρκούν μία με δύο φορές το χρόνο. Μας συμβουλεύονται για κυτταρίτιδα, τοπικό λίπος, αλλά και μεταβολικά προβλήματα, ειδικά πριν το καλοκαίρι. Η αλλαγή είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων άμεση, με εξατομίκευση πάντοτε.
Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζεται η κυτταρίτιδα κ. Αδαμίδη;
Σχεδόν παντού. Ακόμα και στο στήθος και στα μπράτσα, στο κάτω μέρος της κοιλιάς και φυσικά στους γλουτούς, από όπου και συνήθως την απομακρύνουμε πολύ σύντομα και πιο εύκολα.
Τι άλλο εκτός από αυτά που μας λέτε θα μπορούσαν να βοηθήσουν;
Μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά (που θα περιέχει όμως αυγά), η μείωση του καπνίσματος, μία αθλητική δραστηριότητα που δεν θα είναι όμως ίδια για όλες τις κύριες, η κατόπιν ιατρικής οδηγίας ηλιοθεραπεία, κάποιες βιταμίνες. Και από την εμπειρία μου, βοηθά πολύ η μείωση του stress. Συνήθως, η ανάλυση, που σας ανέφερα ότι κάνουμε στο ιατρείο, μας δείχνει το δρόμο για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ώστε να μειώσουμε όχι μόνο την κυτταρίτιδα που “καίει” τις πιο πολλές γυναίκες, δηλαδή το τοπικό πάχος, αλλά και το συνολικό βάρος. Μιλάμε, δηλαδή, για μία ουσιαστική βελτίωση του σώματος μας, με πολλαπλά οφέλη για τις γυναίκες, που μας συμβουλεύονται.
Έχετε παρουσιάσει σε Συνέδρια της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη Μεταβολικού Συνδρόμου & Παχυσαρκίας στην οποία είστε πρόεδρος, εργασίες σας πάνω στο θέμα που συζητάμε. Ετοιμάζετε κάτι ακόμα?
Ναι, σύντομα θα κυκλοφορήσει το σχετικό βιβλίο με τίτλο :
From Metabolic Syndrome to Cellulite – A Medical Approach, στο οποίο αναλύονται με απλό τρόπο τόσο η παθοφυσιολογία, όσο και η θεραπευτική απάντηση στην κυτταρίτιδα με την πρωτότυπη μη επεμβατική μέθοδό μας ( CRMP :Cellulite Removal Medical Protocol) την οποία έχουν δοκιμάσει πολλές επώνυμες κυρίες με εξαιρετικά αποτελέσματα , όχι μόνο στην εμφάνιση τους ή την κατακράτηση υγρών από την οποία υποφέρουν όλες σχεδόν οι γυναίκες αλλά και τη μείωση του σωματικού βάρους και στη βελτίωση σημαντικών δεικτών της καρδιαγγειακής τους υγείας.
Σωτήρης Αδαμίδης MD PhD, Παθολόγος, Πρόεδρος ESoDiMeSO, Διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών